Viha vabariik XVII – solvumissõda Soomega

@ckrabat
Presidendi radikaalfeministlik nõunik Iivi Anna Masso, kes kunagi vahetas Eesti kodakondsuse Soome kodakondsuse vastu ja on korduvalt võtnud sõna seksuaalvähemuste kaitseks, aga siis otsustas ühtäkki suureks rahvuslaseks hakata ja nüüd on sotsiaalmeedias asunud sõjakäigule Eestis elava vabakutselise ajakirjaniku ja Yleisradiole kaastööd tegeva Risto Vuorise vastu, kutsudes Twitteri postituses Vuorineni boikoteerima, kuna viimane esindab tema meelest Venemaa presidenti Vladimir Putinit ja Venemaa propagandamasinat: “Yle Eesti korrespondent Risto “Eesti lapsed söövad puulehti” Vuorinen levitab, õhutab Kremli propagandat, soovitan intervjuusid mitte anda.” Iivi Anna Masso on tuntud social justice warrior ja solvumiskultuuri edendaja Viha vabariigis ning kunagisele vasakpoolsele publitsistile on äärmuslikud vaated olnud alati südamelähedased. Mitte väga ammu muutus Eesti solvumiskultuuri elavaks sümboliks keegi vähetuntud soomlasest ajakirjanik Sami Lotila, kes irvitas avalikult eestlaste mahajäänud aluspükstekultuuri üle. Tõepoolest, kui Soome kõrgklassi naised hakkasid aluspükse kandma 19.sajandi alguses, siis Eestisse jõudis see komme sajand hiljem. 19. sajandi teisel poolel peeti aluspükse korralikule naisele sobimatuks siivutuks riideesemeks, kõrgema klassi mittetarvilikuks riidehilbuks ja “mõisapreilide veiderduseks”. Kindral Laaneots nimetas Sami Lotilat julgeolekuohuks Eestile. Lotila oli muidugi suht hardcore, mis võttis nõrganärvilistel pasa lahti. Selle asemel, et au- ja kuulsusejahil ehk füüri ja respekti jahtivat Samit lihtsalt ignoreerida, panid paljud neukkueestlased karupüksid jalga, ronisid saunalavala ja hüüdsid: “Meie pea ei ole kandiline! Ei ole!”

Mõistatus. Saunalaval istuvad viisteist meest ja pudel rummi. Neljateistkümnel mehel on ujumispüksid jalas ja sibul suus. Üks mees on püksata. Kes meestest on Sami Lotila? Kellel meestest on pudel rummi? Eestlased ei joo, istuvad ujumispüksid jalas külmas saunas ja närivad sibulat. Sami ütleb “Perkele!” ja võtab rummipudeli välja … Sami Lotila on tänaseks päevaks orbiidilt kadunud, võimalik, et saanud eetrikeelu, kuid Eesti ja Soome suhetes on taas lahti läinud pingete kruttimise periood, mis sai alguse eesti juurtega välisministri Erkki Tuomioja intervjuust rootsikeelsele päevalehele “Hufvudsbladet“, kus viimane kommenteeris Eesti tõrjuvat hoiakut venekeelse meediaruumi tekitamisele, millele Eesti teravalt reageeris ja välisministeerium kutsus välja isegi Soome suursaadiku. Tuomioja väitis, et Eesti on venekeelse propaganda vastu võitlemiseks ärganud väga hilja: „See sobib selle rahvusliku poliitikaga, mida Balti riigid on ajanud ja mille pärast pole uudiseid vene keeles edastanud. Meie siin Soomes oleme läinud teist teed.“ Kusjuures Tuomiojal oli õigus, sest venekeelse telekanali loomisest on räägitud Pronkssõduri mässust peale, kuid tegudeni jõuti Ukraina sündmuste valguses alles hiljaaegu. Ikka mökk-mökk-mökk, ärme parem midagi tee, sest äkki saavad lollid targaks ja kes siis meile valimistel hääli toovad.

Tuomioja pidas tarvilikuks vabandada. Iivi Anna Masso vabandada ei kavatse, sest jätkas jätkupostituses kaevikusõda Vuorisega: “Vuorinen valehtelee Ilta-Sanomissa, en ole ollut häneen sähköpostiyhteydessä eikä hän minuun.” Facebookis lisas Masso “Sai tõdeda, et tänini mõnevõrra Soome Yle-le Eestist korrespondenditööd tegev ajakirjanik Risto “Eesti lapsed söövad puulehti” Vuorinen tegeleb nüüd juba otsese Kremli propaganda ja böbbelsliku laimu levitamisega nt siin Facebookis, sellele ise takka kiites. Teadmiseks kõigile Eestis, kellele Vuorinen võib nüüd ja tulevikus näiteks intervjuupalveid esitada. Targem on teda boikoteerida ja ignoreerida.” Tuntud turunduskunn ja mutantpäkapikk Böbbels on burksiputka juures muidugi tegija ning võiks Viha vabariigis Jaan Tatika auraha välja teenida küll, kui detsembrikuus jälle valimiseks läheb. Vuorinen väitis, et proua Masso algatatud sõjakäik võib mõjuda halvavalt tema ajakirjanikukarjäärile, sest Masso seisukohti ühitatakse ametliku Kadrioru seisukohtadega, kuigi presidendi meedianõuniku väitel esitas Masso isiklikku arvamust. Soome ajakirjanikku on toetanud Soome ajakirjanike liit, Yleisradio toimetaja Elina Ravantti ja Eesti Ajalehtede Liidu tegevdirektor Mart Raudsaar. Masso näib esindavat saakašvilistlikku seisukohta, et Venemaa läänelikku poliitilist kultuuri eirav käitumine annab teistele õiguse käituda samamoodi ehk me peaksime omaks võtma Venemaa poliitilise kultuuri ja käituma samamoodi kui nemad.

Euroopas on liikvele läinud natsionalismitont, mis ei ole jätnud puutumata ka Maarjamaa paeseid kaldaid, sest kõiksuguste foobiate esilemanamine on andnud esmase tõuke paljude tulevaste poliitikute säravale poliitilisele karjäärile. Solvumiskultuuri abil on võimalik kindlalt edasi läbi murda isegi Toompea lossi turvaliste müüride taha, mis on taganud nii mitmegi väärika inimese sotsiaalse julgeoleku. Eestlasele, keda on seitsesada aastat mõisatallis pekstud, meeldib tavaliselt vägagi teiste rahvaste kallal tänitada. Endine Soome president Tarja Halonen on nimetanud seda posttraumaatiliseks stressihäireks. Soome militaarkultuur on meile küll suureks eeskujuks, kuid see-eest saavad soomlased hurjutada nende välis- ja julgeolekupoliitiliste valikute eest, mis olevat liiga Venemaa-sõbralikud. Vähemalt ei taotle nad otsest poliitilist konfrontatsiooni nagu meie ning püüavad heaga läbi ajada. Lätlased saavad võtta vähese militarismivaimustuse, kohustuslikust ajateenistusest loobumise ning väikeste kaitsekulutuste eest. Kui russofoobsete meeleolude tõus on arusaadav ning põhjendatav Venemaa agressiivse käitumisega Krimmis ja Ida-Ukrainas, siis vägikaikavedu lähinaabrite Soome ja Lätiga on pingsas julgeolekupoliitilises situatsioonis, kus tuleks nagu ühte hoida, mõneti kummaline. Saakašvilistide unistus lõbusast sõjast Baltikumis coming soon.

Mitäs nyt? Kesäpanot nyt …

21 kommentaari (+add yours?)

  1. personainfieri
    veebr. 06, 2015 @ 06:47:32

    Ko ja sam?/ Kes ma olen?
    Racun molim/ Arve palun.
    Nestalo/ Mu kämpingus
    mi je plina/ sai gaas otsa.

    mi je plina/ mu gaas otsa

    Dva dupla/ Kaks topelttükki
    dobosh torta./ šokolaaditorti.
    Mahuna/ Rohelistest ubadest
    to jedosta/ on kõrini.

    to jedosta/ kõrini

    Leto svet,/ Suve valgus,
    eto leto svet./ see on suve valgus.
    Leto svet,/ Suve valgus,
    eto leto svet/ see on suve valgus.

    Leto svet/ Suve valgus…

    Krompira,/ Kartulid,
    krashka, luka/ oad, sibul,
    jastoga/ lobster-
    to jedosta./ mul on neist kõrini.

    Sommer licht/ Suve valgus
    Das ist Sommer licht/ see on suve valgus
    Sommer licht,/ Suve valgus,
    Das ist Sommer licht/ see on suve valgus
    Sommer licht/ Suve valgus…

    Krompira/ Kartulid,
    kraska, luka,/ oad, sibul,
    jastoga -/ lobster-
    to jedosta./ mul on neist kõrini.

    Sardela to jedosta./ Sardellist on kõrini.

    Mitäs nyt?/ Mis nüüd?
    Kesävalot nyt./ Suvevalgused nüüd.
    Mitäs nyt?/ Mis nüüd?
    Kesävalot nyt./ Suvevalgused nüüd.
    Mitäs nyt/ Mis nüüd?

    Leto svet/ Suve valgus
    eto leto svet./ see on suve valgus.
    Leto svet,/ Suve valgus
    eto leto svet/ see on suve valgus.

    Leto svet…/ Suve valgus…

    Vasta

  2. personainfieri
    veebr. 06, 2015 @ 07:17:49

    Masso ütles eile Eesti Päevalehele, et hoolimata kriitilisest vastuvõtust, mida säuts pälvis, jääb ta oma sõnadele truuks ega pea vajalikuks vabandust paluda.
    http://epl.delfi.ee/news/eesti/presidendi-nounik-masso-jaab-soome-ajakirjanikku-runnanud-sonadele-kindlaks?id=70728601
    Kolmapäeval avalikkuse ette jõudnud säuts ei ole esimene kord, kui Masso on kritiseerinud Soome ajakirjandust ja seal ilmunud Eesti-teemalisi artikleid. Kriitikanoote on ta teele saatnud juba aastaid, nähes Soomes teadlikku Eesti kohta vaenuliku kuvandi loomist. Olukord teravnes 2011. aastal, kui kriitikat tegi otsesõnu ka Ilves, nimetades Soome ajakirjanduses eestlaste kohta ilmunud artiklit rassistlikuks. Siis otsustas välisministeerium tellida Tallinna ülikoolilt teadusliku uuringu Soome ajakirjanduses ilmunud materjalide kohta. Sellest selgus, et Eesti-kajastus pole sugugi kallutatud, vaid täiesti neutraalne.
    Soome Tallinna saatkond avaldas täielikku toetust Vuorinenile ja üldisemalt oma ajakirjanikele. „Olen jälginud Yle Eestit puudutavat ajakirjandust juba aastaid, kõigepealt ajakirjanikuna ja korrespondendina ja siis saatkonna pressinõunikuna ja mina ei näe Yle tegevuses probleeme,” kinnitas Näkki. „Soomes austatakse lääne demokraatlikke printsiipe, millest üks on tugeva, kriitilise ja ennekõike vaba ajakirjanduse olemasolu ja selle väärtustamine. Arvan, et see printsiip kehtib ka siin Eestis,” kinnitas ta.

    Vasta

  3. personainfieri
    veebr. 06, 2015 @ 07:24:56

    Näiteid “rahva häälest” Postimehes – parimate edetabel. Käivitunud on vihakampaania, kus ühtegi neutraalset kommentaari vähemalt eile õhtuse seisuga ei õnnestunud leida:

    1. Ott12 tundi tagasi
    Eesti patrioot:) Irw! Ja kirjutab sellist jama, et Eestis söövad lapsed puulehti!? Õigemini, tsiteerib oma lugudes selliseid väiteid, neid kontrollimata… Ei tundu just väärt ajakirjanik. Ma ei eitagi, et laste vaesus Eestis on probleem, aga no puulehti söövaid lapsi Eestis küll ei leidu, arvan et ei leidu isegi mitte Albaanias.
    Ja levitab Lotila lolli teksti Facebookis..
    Selline “Eesti patrioot” siis…
    2. voi helvetti13 tundi tagasi
    oh sind vaesekest.
    ära nuta, küll putin sind tööle võtab
    3. ВВП12 tundi tagasi
    Возвращайся в Москву Ристо, тут обсудим куда тебя дальше отправить..
    4. Tiiu12 tundi tagasi
    Sattusin mõne aasta eest kohvikusse, kus Vuorinen oli filminud inimesi, kes prügikastides sobravad, üsna kohe peale võtet. Ja kohvikupidaja ütles, et enam ta selliseks asjaks luba ei anna. Mitte nende prügikastis sobrajate pärast, vaid Vuorineni suhtumise pärast. Et see, kuidas pandi inimestele sõnad suhu, oli ajakirjandusest kaugel olevale inimeselegi valus kuulata ja vaadata. Tasuks neile rääkijatele oli kausitäis suppi ja pits viina.
    5. Ants12 tundi tagasi
    Arvata võis,et Lottila moodi,peaasi saaks halvustada. Põhjusi pole vajagi. Toetan Massot.

    Selle fiilingu põhjal minnakse varsti Viru ette soomlasi peksma. Võib-olla õnnestub soomeviha abil isegi endine vihaobjekt, kuid Massole südamelähedane kooseluseadus vastu võtta!

    Vasta

  4. personainfieri
    veebr. 06, 2015 @ 07:33:52

    Kui soomeviha pushimine toimub võrguväljaande tasuta osas, siis tasulisest Postimehest võib leida hoopis sellise artikli, mille objektid arendavad õiglast viha Delfi ja Postimehe kommentaariumides:
    Eestis on liiga palju väheharitud inimesi
    http://pluss.postimees.ee/3082061/eestis-on-liiga-palju-vaheharitud-inimesi

    Eesti heaolu arengu pidur on puuduv julgus oma ideid teoks teha ja vähene valmisolek läbi elu õppida – lihtsat tööd võib lõputult rabada, kuid sellest ei piisa, et massilisest madalapalgalisusest välja murda.

    Teiste Euroopa riikide võrdluses paistab Eesti silma kehva tootlikkuse tasemega. «Mis mõttes mu töö pole tootlik?» küsib töömees, kes rabab varavalgest hilisõhtuni, et ots otsaga kokkutulemiseks veidigi teenida.

    «On oluline vahe, kas kaevata kraavi labidaga või ekskavaatoriga,» tõi Pihor lihtsa võrdluse. «Põllumajanduses saavad paremini hakkama tootjad, kes on PRIA toetusi investeerinud uutesse tehnoloogiatesse ja sõltuvad seetõttu vähem palgatõusu survest. Samas ei saa kapitali juurdevoolust majandust lõpmatuseni kasvatada – peame hakkama tegema järjest enam tarka tööd.»

    Vasta

  5. Jolli
    veebr. 06, 2015 @ 11:09:20

    Posttraumaatilisest stressist seoses eestlastega rääkis ikkagi ühe suurriigi jutht.

    Vasta

  6. personainfieri
    veebr. 06, 2015 @ 16:12:05

    Viimaste aastate jooksul on Eesti ja Soome poliitikute ja ametnike sõnavõtud mitu korda teineteist pahandanud:
    1. 2008. aasta sügisel Gruusia sõja ajal ütles toonane Soome president Tarja Halonen, et eestlased kannatavad postsovetliku trauma all ega suuda Venemaaga asjalikke suhteid korraldada. Seepeale lõpetas Toomas Hendrik Ilves pikaks ajaks temaga suhtlemise.
    2. 2014. aasta suvel kritiseeris Soome välisminister Erki Tuomioja Ilvese seisukohta, et Ukraina idaosas toimuv ei erine sellest, mis leidis Eestis aset 1919. ja 1940. aastal.
    3. 14. jaanuaril ütles Tuomioja, et Eesti on venekeelse propaganda vastu võitlemiseks väga hilja ärganud. „See sobib rahvusliku poliitikaga, mida Balti riigid on ajanud ja mille pärast pole uudiseid vene keeles edastanud.”
    4. „Tuomioja ei poolda EL-i propagandabüroo loomist. Eestlased on natsionalistid, sest neil pole siiani venekeelseid saateid,” säutsus Ilves vastu.
    http://epl.delfi.ee/news/eesti/presidendi-nounik-masso-jaab-soome-ajakirjanikku-runnanud-sonadele-kindlaks?id=70728601

    Blogi kritiseeris Eesti välispoliitikat. Sami Lotila peetava blogi „Todellinen Tallinna” postituses, mida Risto Vuorinen Facebookis jagas ja mis Iivi Anna Massot ärritas, jagab autor oma ettekujutust hiljutise Soome välisministri Erkki Tuomiojaga seotud skandaalist. (Tuomioja Eesti kohta öeldud sõnad andsid Eesti välisministrile Keit Pentus-Rosimannusele alust siinne Soome suursaadik n-ö vaibale kutsuda.) Skandaali tekitamise taga olevat autori arvates president Toomas Hendrik Ilvese endine välispoliitikanõunik, praegune Eesti Soome-suursaadik Margus Laidre ja Masso. Masso kohta lisab autor sulgudes, et Eesti meedias on teda nimetatud ka president Ilvese kallimaks. Autor leiab, et Massos tekitab Soome kibestust, sest tal ei õnnestunud pärast doktorikraadi omandamist seal teaduslikku karjääri teha. Kokkuvõttes leiab autor, et Ilvese nõunikud teevad viletsat tööd ja ametisse pandud välisminister Pentus-Rosimannus lihtsalt neelas sööda alla ja läks asjast midagi teadmata ägestunud kriitikaga kaasa. Materiaalsete väärtushinnangutega Ilvest ennast ei huvitavat aga üldse tema rahva saatus. Loo taustaks on autori arusaam, et Eesti poliitika on paremäärmuslik ja siinne röövkapitalism ei arvesta inimeste probleeme, mistõttu eestlased voorivad Soome. Põhjamaades ei mõisteta Eestis aetavat agressiivset ja riiakat välispoliitikat, lisab autor.

    Vasta

  7. personainfieri
    veebr. 06, 2015 @ 16:32:45

    Putous- Putin, Niinistö ja Stubb

    Vasta

    • Hindrek
      veebr. 06, 2015 @ 18:13:18

      Skets oli hea, tundus et soomlased nautisid eriti niinisto esitust.

      I.A.Masso on üsna tundmatu tegelane, meelde pole eriti millegagi jäänud, va nägu mingist saatest, kus jutuks oli anonüümsus ja anonüümsed kommid, mingeid tema mõttekäike küll ei suuda mäletada.

      Kui Masso on T.H.Ilvese nõunik, siis on presidendi hambumatus Venemaa suunal millegagi seletatav; ütle, kes on sinu nõunikud, ja ma ütlen, kes oled sa ise.

      Isikut tundmata on probleem solvamiste ja väärpoliitikaga siiski kindlasti olemas, sest poliitika on kompromisside kunst ja poliitikud peaksid olema rangetes raamides.

      Kui mandaat annab puutumatuse ja õiguse oma sõnavõttude eest poliitilist vastutust mitte kanda, siis tööleping kantseleiga sellist õigust ei anna. Masso puhul pole probleem järelikult vastutamatuses. Samuti on tööandja töötajaga rahul.

      Probleemi võib näha ülilaialt, globaalse uue maailmakorra nähtusena, või kitsamalt, eestikesksena. Kui palju Masso viha õhutab, see on hinnangu küsimus. Pigem on probleem poliitilises võõrandumises, millega lõhutakse täiega nõukaajal rahva hulgas tekkinud solidaarsust.

      Rahvas oli tänu raskele okupatsioonile kaheksakümnendatel solidaarsem kui kunagi varem ajaloos, mis nüüd kipub murenema ja seda mitte kapitalistliku turumajanduse, majandusliku ebavõrdsuse, vaid pigem väärpoliitika tõttu. Ilmselt ei saa ka nõunik eesti huumorisaate “ENSV” naljadest aru, nagu presidentki.

      Solidaarsuse lõhkumine võib toimuda nii kommunismi süütegusi pisendades kui nõukaaegseid nähtusi vihates, mõlemad on väärpoliitilised nähtused, samuti debati lõhkumine. Loetud artikli põhjal jäi igatahes mulje, et kunagi telekast meelde jäänud nägu sellega tegelebki.

      Vasta

      • personainfieri
        veebr. 06, 2015 @ 21:11:22

        Masso tundmatu nimi küll ei ole, Salme Masso kokaraamatuid teadsid kõik. Iivi Anna on kunagine vasakpoolne feminist, kes loobus Eesti kodakondsusest ja võttis vastu Soome kodakonduse, siis aga tegi läbi neokonservatiivse ärkamise ja tõusis sellega Vabariigi poliitilise eliidi hulka. Ta kuulub samasse kategooriasse Marianne Mikko, Kadri Liigi ja teiste presidenti ümbritsevate sõjakate ja ambitsioonikate, kuid elukaugete amatsoonidega. http://et.wikipedia.org/wiki/Iivi_Anna_Masso

  8. personainfieri
    veebr. 06, 2015 @ 21:30:19

    Iivi Anna Masso on esitanud nüüd kaitsekõne oma tegevusele, õigustades oma tegevust tänase julgeolekupoliitilise situatsiooniga.
    http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/iivi-anna-masso-infosojast-naabrite-soprusest-ja-sellest-mida-on-meil-soomelt-oppida?id=70736909
    Oleksin olnud äärmiselt tänulik, kui keegi oleks mind hoiatanud. Sestap hoiatan ise teisi. Leian, et mul on õigus seda teha, sellest hoolimata, et töötan hetkel Vabariigi Presidendi kantseleis. Ja kordan: minu meelest, eeloleva info valguses ei ole Risto Vuorinen tõsiseltvõetav ajakirjanik; eilsest saadik võin teda auga nimetada ka valetajaks ja laimajaks; soovitan eestlastel, kes Eesti ja iseenda mainest ja heast nimest hoolivad, temast kaugele eemale hoida. Temast on saanud, kas teadlikult-tahtlikult või muul põhjusel, sõdur idanaabri infosõjas.

    Mida karmimaks idanaabri infosõda läheb meie mõlema nõrgestamiseks, seda paremat lugemisoskust vajame asjaliku kriitika ja labase sõimu, laimu ja propaganda eristamiseks üksteisest. Ja solidaarsust, kõigi meie vahel, kes ei soovi taastada 1914. aasta piire. Olen üpris kindel, et kutsuksin üles boikoteerima ka ETV ajakirjanikku, kes toetab labast propagandistlikku laimu Soome riigi juhtide aadressil. Seni pole olnud ebaõnne teda kohata.

    Vasta

    • Hindrek
      veebr. 07, 2015 @ 00:28:05

      I.A.Masso on tundmatu nimi, täpselt samuti nagu ka teised kokaraamatu kirjutajad on tundmatud. Muidugi mitte kokkadele, vaid sööjatele.

      Infosõjas jäävad ellu ainult need, kes koos võõrandunud nõunikutega nagu nt Masso, aga kantseleis on teisigi, kes väärpoliitikga seotud, koos garaazi ei sõida, nagu juhtus filmis Kaardimaja.

      Idanaabril pole vaja midagi teha, et psühholoogilise kaitse nõunik ja Masso omavahel tülli ajada. Tundmata kumbagi isiklikult on selge, et nende sugu, vanus, kaal, kasv ja näo profiil oma vahel ei sobi, nagu ei sobi kohvikann teekannuks ja vastupidi. Miks peakski kõik ühesugused olema?

      Kaardimaja võiks olla väärt ka Pullitseri! Mõlemad on kaugevõitu, kuigi teaduslikult tean, sest meie talus olid teised pullid, grammid, kilod ja oskarid.

      Vasta

    • ckrabat
      veebr. 07, 2015 @ 16:50:31

      Soomlastelt oleks meil eestlastel aga põhjust õppida ühtehoidmist. Soomlastel jätkub solidaarsust omade kaitsel.

      Tõepoolest, Soome ajakirjanikud on Vuorineni kaitsnud. See Iivianna mõtles, et on jõle kõva tädi ja paneb selle sommi Risto maksahaagiga paika, aga sommidel on sihuke komme, et kui nakkikioski ees omasid pekstakse, tulevad appi, mingi solidaarsus või värk. Eestlastel käib see veidi teistmoodi – kui näevad, et pekstakse, lähevad ja löövad ka omalt poolt mõned hoobid, vt kasvõi Veerpalu keiss jne. Mõisatallis olid selged sotid, kes peksavad ja keda pekstakse.

      Vasta

  9. personainfieri
    veebr. 07, 2015 @ 10:22:33

    Kas see Masso on kellelegi tundmatule sõdurile tuntud või tundmatu, lihtrahva seisukohast see ei omagi tähtsust, sest tema kuulub Eliiti, tema vahetab iseseisvuspäeva pingviinide paraadil presidendiga käepigistusi, tema on arvamusliiderdaja, kellele on antud jumalik õigus öelda rahvale, mis on Tõde ja mis on Vale. Ta on üks Nende hulgast ja see on oluline! Kui sina jääd teisele poole rindejoont, siis pole sulle tema tundmine oluline. Kui sa oled aga sealpool rindejoont, siis muutub see väga oluliseks.

    Vasta

  10. ckrabat
    veebr. 07, 2015 @ 13:57:39

    Blogi Todellinen Tallinna, mis on väidetavalt käesoleva solvumissõja ajendiks ja mida väidetavalt peab kuulus Sami Lotila
    http://todellinentallinna.blogspot.com/
    … ja sellest konkreetsest postitusest
    http://todellinentallinna.blogspot.com/2015/02/miksi-viro-painostaa-erkki-tuomiojaa-tt.html

    Vasta

  11. Hindrek
    veebr. 08, 2015 @ 10:51:10

    I.A.Masso väljaütlemiste kontekst on VP kantselei, kus ta töötab nõunikuna, ja kantselei kaudu president, kellele on kantsei tööorganiks. Ametnikud peaksid olema poliitilistes raamides, nõunikud raami lukustajateks, kuid kui jääb või jäetakse mulje, et lukk on lahti, siis on tegemist infosõjaga.

    Infosõda on kitsam mõiste, seda võivad pidada ka füüsilised isikud, kes soovivad oma võimu maksma panna, kui tal on võimu. Üldiselt on persoonidel vähe võimu, aga suured soovid, ja siin tuleb meelelahutus (meedia) appi. Infosõjast laiemad mõisted on kriis või relvakonflikt, mille oslalisteks on üldjuhul juriidislised isikud või illegaalsed kollektiivid. Meelelahutus aga käib sõjaga alati kaasas.

    Sõjaõiguse esimese printsiibi kohaselt peetakse sõda, sh infosõda üksnes sellised ulatuses, mis on vajalik oma poliitiliste eesmärkide saavutamiseks. I.A.Masso poliitilised eesmärgid presidendi nõunikuna võiksid olla Ukraina kriisi lahendamine või siseriiklikult heitunud inimeste arvu vähendamine.

    I.A.Masso väljaõtlemised infosõja elemendina kumbagi eesmärki ei täida, seega on tegemist kas ebaõige sõjaga või asümmeetrilise komponendiga sõjaõiguses.

    Lihtsa lugejana tundub, et presidendi nõunikud annavad presidendile väärnõu, ajades naabrite suhtes väärpoliitikat. Maailmas pole ühtegi näidet edukast poliitikast, mis ei arvesta oma naabritega. Enda Naaber on kunstiline kujund ja võib olla ideoloogiline, aga poliitika rajamine üksne ideoloogiale viib alati rappa ja muutub vääraks. Ka nõu, mida nõunik annab võiks olla ideoloogiavaba. Nõuniku teadmised, oskused, vilumused saavad olla kvalitseetsed kui pole kallutatud.

    Vasta

  12. ckrabat
    veebr. 08, 2015 @ 20:50:53

    Mart Raudsaar: Neli põhjust, miks vältida Eesti okupeerimise jutte
    http://epl.delfi.ee/news/arvamus/mart-raudsaar-neli-pohjust-miks-valtida-eesti-okupeerimise-jutte?id=70745207
    1. Marginaalsele või vaenulikule seltskonnale pole mõtet tribüüni pakkuda.
    2. Baltimaade ründamise jutud on provokatsioon, mille eesmärk on külvata paanikat.
    3. Baltimaad jäävad ajaloolistel põhjustel Venemaa otsesest mõjusfäärist väljaspoole.
    4. Iseennast täitev ennustus võib realiseeruda.

    Sellega peab nõustuma, mida rohkem kisada, et pekstakse, seda suurem tõenäosus ongi lõppkokkuvõttes peksa saada!

    Vasta

  13. ckrabat
    veebr. 10, 2015 @ 13:04:34

    Iivi Masso tulises raadiodebatis: väide, et ma olen toodud Eestisse presidendi tüdruksõbraks, hävitab mu maine ja karjääri! Soome päritolu Eesti kirjanik Mika Keränen leidis aga, et talle ei ole siiamaani Vuorineni “kuritegu” selge.
    http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/iivi-masso-tulises-raadiodebatis-vaide-et-ma-olen-toodud-eestisse-presidendi-tudruksobraks-havitab-mu-maine-ja-karjaari?id=70755917
    “Kuna ma olen püüdnud seda lahti mõtestada iseendale enne, kui ma sõna olen avalikult võtnud, siis mulle tundub, et siin on tekkinud segadus selles, et mis on avalik ja mis mitte. Kõigil pole Facebooki ja kõik ei mõtle Facebooki kaudu, aga kui mina räägiksin oma sõpradele jalgpallimängu järel riietusruumis, et Eestis on restoran nimega Kreml ja minu sõbrad räägiksid seda oma sõpradele ja keegi sõprade sõpradest kirjutaks ajalehes, et “Mika ütles, et Eestis on niisugune restoran, Kreml”, siis oleks ju sõbra sõber see, kes selle info avalikustaks. Mina oleksin süüdi selles jah, et ma räägin, et selline restoran on olemas, nagu Kreml, aga seda veel mina ei pea avalikuks kuulutamiseks, vaid sõpradega suhtlemiseks. Avalikustaja ka siin, mulle tundub, ei ole tegelikult Risto Vuorinen, vaid Ivi Masso ise ja ma heameelega kuuleks, et miks?”
    “Ma ei muretse niivõrd tema isiku pärast, aga muretsen selle pärast, et meil hakkab ilmnema niisugune nähtus, mida külma sõja ajal nimetati Ameerikas makartismiks ehk oli üks senaator, kes tahtis saada presidendiks ja hakkas tikutulega otsima taga kommuniste. Ja inimesed pidid siis tõestama Ameerikas, näitlejad ja poliitikud, et nad ei ole kommunistid. Mitte nad ei pidanud tõestama, et nad on, vaid pidi tõestama oma süütust. Praegu ma näen, et olukord on pinev ja Eesti on infosõjas osaline, aga näen tendentsi, et inimesed peavad tõestama süütust ja nad kardavad sõna võtta,” rääkis Raudsaar.

    Vasta

  14. ckrabat
    veebr. 23, 2015 @ 20:20:46

    Lõpuks on ka sellele Vuorisele sõna antud, muidu säutsus Masso terve meedia täis 🙂

    Risto Vuorinen: Masso säuts oli kohutav, arvasin, et see on suunatud valele inimesele
    http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/risto-vuorinen-masso-sauts-oli-kohutav-arvasin-et-see-on-suunatud-valele-inimesele?id=70830623
    “Sõnavabadus on ohus, kui taolised inimesed saavad võimule, ja see on kõige murettekitavam tõik selle kurva loo juures,” lausus Vuorinen. “Olen tõesti mures kolleegide sõnavabaduse pärast ja loodan, et midagi taolist ei toimu varjatult Eesti meedias.”

    Vasta

  15. Trackback: Jaan Tatika ja Saalomon Vesipruuli aurahade nominendid V | Persona in fieri
  16. personainfieri
    veebr. 09, 2016 @ 19:51:02

    Vasta

Lisa kommentaar

veebruar 2015
E T K N R L P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728